Cukorbetegség Felismerése

Időben ismerjük fel a gyermekkori cukorbetegséget!


A cukorbetegség (diabétesz) az egyik leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség. Bár jelen tudásunk szerint még véglegesen nem gyógyítható, de inzulin-kezeléssel, önfegyelemmel és kiegyensúlyozott étrenddel jól karban tartható. Az Országos Gyermekdiabétesz Regiszter adatai szerint a cukorbeteg gyermekek száma az elmúlt évtizedekben három-négyszeresére nőtt, jelenleg minden 700 megszületett gyermek közül hozzávetőlegesen egy számíthat arra, hogy 15 éves kora előtt diabéteszes lesz. Ugyanakkor sajnos a cukorbetegség egyre fiatalabb életkorban jelentkezik. A gyermekkori cukorbetegség kialakulásának és gyakoribbá válásának pontos okai nem ismertek és a megelőzését célzó eddigi próbálkozások is sajnos sikertelenek maradtak.


Hazánkban a cukorbeteg gyermekek többségének gondozását diabetológus szakképesítéssel rendelkező gyermekgyógyász specialisták végzik a Magyar Diabetes Társaság (MDT) által akkreditált gondozó központokban, ahol a specialisták munkáját minősített szakdolgozók, dietetikusok, és pszichológusok is segítik. Egyre hatékonyabb és jobb inzulinkészítményekkel rendelkezünk és az inzulin szervezetbe juttatásának eszközei, valamint a vércukor vizsgálatának módszerei is rohamosan fejlődnek.


Világszerte, így Magyarországon is, az egyik legnagyobb probléma az, hogy a gyermekkori cukorbetegség felismerése nem mindig történik időben, a gyermekek közel egyötöde megkésve, súlyos állapotban kerül kórházba, és ha ritkán is, de sajnos még manapság is előfordul, hogy nem sikerül megmenteni a gyermek életét.


Ezt a helyzetet felismerve a Nemzetközi Gyermekdiabétesz Szövetség egy négy piktogramból álló – világszerte terjesztett poszterrel – kívánja felhívni a laikus közönség, elsősorban természetesen a szülők, továbbá a bölcsődei és óvodai gondozók, tanárok figyelmét a cukorbetegség jól felismerhető vezető tüneteire.


Ezek a könnyen megjegyezhető tünetek a gyakori és bőséges vizelés, a súlyvesztés, a fáradékonyság és a kínzó szomjúság. Azokban a régiókban és országokban, ahol ezek a piktogramok megjelentek (folyóiratok, óvodák, iskolák, orvosi rendelők stb.), ott az elkésett esetek száma minimálisra csökkent.


Ezeket szeretnénk most közreadni, abban a reményben, hogy a jövőben Magyarországon is minden cukorbeteg kisgyermek időben, szakorvosi ellátásban részesül majd és rövid kórházi kezelés után ismét tünet- és panaszmentesen kerül vissza a családi- és gyermekközösségbe.


 

Dr. Soltész Gyula


egyetemi tanár


Pécsi Tudományegyetem, Gyermekklinika