Inzulin-patronos pumpa

(A Gyermekdiabétesz Világkongresszuson (Buenos Aires 2010. október 27-30) hallottuk…)


A diabétesz kezelésének legfőbb célja a jó anyagcsere-helyzet elérése megfelelő inzulin-kezeléssel. A másik cél, ami gyermekek esetében különösen fontos, hogy a diabétesz ellátása a mindennapi élet minél kisebb részét vegye igénybe. Az inzulin-pumpák mindkét cél eléréséhez segítséget nyújthatnak, például a fájdalommal járó tűszúrások számát lecsökkentik.


A jelenleg használatos inzulinpumpák mindegyike azonban olyan inzulin-tartályt tartalmaz, amelyet a páciensnek rendszeresen fel kell feltöltenie az inzulin ampullából, illetve patronból. Ez a művelet a múltat, az inzulin töltőtollak kifejlesztése előtti korszakot idézi, amikor a beadás előtt fecskendővel kellett felszívni az inzulint az ampullából. Az eljárás körülményes, időigényes és a legnagyobb gondosság mellett is bekövetkezhet, hogy nem sikerül steril módon végrehajtani. Az inzulin töltőtollakat használó diabéteszeseknek (a gyermekek többsége) erre már nincs szükségük.


Mind a gyermekek, szüleik, mind az orvosok számára érthetetlen, hogy az egyébként „high tech” elektronikával és mechanikával felszerelt modern inzulin-pumpák működtetésének egyik eleme ennyire múltidézően „low tech” maradt. Különös ez azért is, mert korábban már létezett egy patronos, az inzulin felszívását feleslegessé tevő pumpa, amelyet később kivontak a forgalomból. Magam is többször szóvá tettem ezt a gyártó cégek képviselőinek, sőt levelet is írtam a cégek fejlesztő mérnökeinek.


Évekig nem történt semmi. Most azonban megtudhattuk a kongresszuson, hogy az egyik gyártó cég a közeljövőben végre forgalomba hozza az inzulin-patronos pumpát.


Ismét egy lépés a diabéteszesek életének megkönnyítésére…


 

Dr. Soltész Gyula


egyetemi tanár