Érdekességek

Zenebölcsi és Babaúszás


Kodály Zoltán szerint a zenei nevelést már a születés előtt meg lehet kezdeni. A gyermek már az anyaméhben is érzékeli és értékeli a jó muzsikát. Kezdetben ennyire, a terhesség időszakára nem ment vissza Dezső Judit. Csak a megszületett gyermekekkel foglalkozott. Ma már 16 anyuka jár kicsinyével az általa vezetett zenebölcsibe, a tamási művelődési házba. Korábban tartott nyári szünetet, de most nem. Volt igény a munkájára a szünidőben is.


A foglalkozásokat babakoncerttel kezdi Dezső Judit minden alkalommal a zenebölcsiben, a tamási művelődési házban (Fotó: Kiss Albert)

Egyre népszerűbbé vált az évek során a zenebölcsi. Hetente egyszer, keddenként jönnek össze. A foglalkozások babakoncerttel kezdődnek. A tanárnő zongorázik, és olykor vendégeket is hív, például Kocsis Éva fuvolást vagy Csongrádi Krisztina magánénekest. Az anyukák ölbe veszik a kicsiket, akiktől mindig őszinte visszajelzések érkeznek. Látszik rajtuk, hogy mi köti le őket, s mi nem. Mozartot szeretik, a rockért nem rajonganak. Vannak visszajáró szülők is. Dr. Hegedűsné Tóth Szilvia például jött az első gyermekével, aztán jött a másodikkal, s most, amikor a harmadikkal állapotos, ismét eljár a zenebölcsibe.


Nemcsak a zenei érzék, az úszáskészség is megvan az apróságokban. Dezső Judit úgy érezte: ennyi elfoglaltság még nem elég neki, és elvégezte a testnevelési egyetemen a csecsemő- és kisdedúszás szakot. A babák az anyaméhben is úsznak – a magzatvízben –, s körülbelül egyéves korukig megmarad a búvárreflexük. A tanárnő Karsay Ferenc módszerét tanulmányozta; vízbe merítve a csöppségeket, azok játszva lubickolnak. A babaúszás tanfolyamot a Somogy megyei Tabon már egy hónapja elkezdte. S ha elkészül Tamásiban az új fürdő, az év vége felé ott is lehetőség lesz a babaúszásra.


A babaúszás szakképzett oktató segítségével és a szülők aktív közreműködésével zajló foglalkozás, mely 1986-ban indult el Magyarországon. A módszert kifejlesztő Karsay Ferenc és dr. Gömöry Géza a mai napig oktat Budafokon. A babák edzettsége az aktív mozgás hatására nő, ezáltal ellenálló képességük növekszik a betegségekkel szemben. Az úszás az előnyös élettani hatások mellett megadja a közös családi játék és tanulás élményét. Segítséget ad ahhoz, hogy a családtagok érzelmileg is a lehető legközelebb kerüljenek egymáshoz, kialakuljon a kicsikben a szülők iránt érzett feltétlen bizalom.


Névjegy


Dezső Judit, aki kisgyermekkora óta inzulin-kezelt diabészeses, 1992-ben végzett a pécsi zeneművészeti főiskolán. Zeneakadémiai diplomát is szerzett 2005-ben Budapesten. Majd 2011-ben elvégezte a fővárosi testnevelési egyetemen a csecsemő- és kisdedúszás szakot. Két gyermeke van.

A pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdett dolgozni 1992-ben. A tamási zeneiskolába 1993-ban került. A Tolna megyei város gimnáziumában 2000 óta dolgozik. A zenebölcsis foglalkozásokat négy éve, a babaúszás oktatását az idén kezdte el.


Nanotechnológia és vércukormérés


A diabéteszes beállítás, az anyagcsere-helyzet minitorozása az elmúlt évtizedekben a vizelet-glükóz-meghatározástól a kapilláris vércukormérésen át a folyamatos szövetközi cukormérésig igen sokat fejlődött.


Az orvostudomány számos területén, így a vércukormérést illetően is forradalmi változásokat várhatunk a nanotechnológiától.


A nanotechnológia gyűjtőnév az alkalmazott tudomány és technika széles területeit fedi le. Ezek legfőbb közös vonása az anyag tulajdonságainak meghatározása, illetve eszközök készítése 100 nanométernél kisebb léptékben. A nanosz görög eredetű szó, jelentése törpe. A Nemzetközi Mértékegység Rendszerben (SI) a nano- előtag azt jelenti, hogy az utána következő mértékegység az alapegység egymilliárdod része. Így egy nanométer 10 − 9 méter. Így aránylik 1 cm 10000 km-hez, vagy egy üveggolyó a Földhöz. Ez a lépték nagyob mint egy atom, de kisebb, mint egy sejt. Az ebben a tartományban készült szerkezetek gyakran teljesen új tulajdonságokkal rendelkeznek, például képesek érzékelni a szervezet anyagcseréjének alakulását, szervezetbaráttá, szövetbaráttá, biokompatibilissá válhatnak és képesek lehetnek arra, hogy célzottan bizonyos szövetekhez illetve sejtekhez eljussanak.


A jelenleg használatos szöveti cukor-érzékelők un. elektrokémiai szenzorok, az érzékelőben lévő enzim cukor-oxidációt okoz és a műszer az oxidáció során keletkező elektromos áramot méri. Ez a módszer óriási fejlődést jelent, de a mérés időtartama, pontossága és megbízhatósága korlázott.


A nanotechnológia ezen a területen is alapvető változásokat hozhat. Számos kutatócsoport, köztük a Londoni Egyetem (Guy’s Hospital) munkatársai egy olyan cukor-kötő fehérjemolekula előállításán dolgoznak, ami fluorescens festékhez kötve képes a vércukor-szint folyamatos, pontos mérésére.


A fehérjemolekulát egy nano-vastagságú (talán helyesebb lenne nano-vékonyságúnak nevezni) polimer filmbe csomagolták azzal a céllal, hogy a beültethető legyen a bőrbe, illetve, a tetováláshoz hasonlóan a bőrbe beívódjon, impregnálódjon. A szövetközi cukor-szint leolvasása egyszerűen a „cukor-tetoválás” fölé helyezett hordozható műszerrel történik majd. A módszer igen ígéretes, de fejlesztése még nincs abban a stádiumban, hogy a mindennapi gyakorlatban felhasználható lenne.


Dr. Soltész Gyula


egyetemi tanár